Zauzeli grad Garjan
0

Libijski pobunjenici opkolili Tripoli, Gaddafi izolovan

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski pobunjenici saopštili su u utorak da su u protekla 24 sata zauzeli i drugi strateški važan grad nedaleko od Tripolija, okončavajući time okruživanje Tripolija.

Pobunjenici navode da su zauzeli grad Garjan južno od Tripolija, što je nemoguće provjeriti, ali ako bude potvrđeno time je presječen glavni putni pravac ka Tripoliju.

"Garjan je u potpunosti pod kontrolom revolucionara. Gaddafi je izolovan. Odsječen je od ostatka svijeta", rekao je portparol pobunjenika Abdurahman. 

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su pobunjenici u Garjanu, ali da će uspjeti da ih istjeraju iz naselja.

Zvaničnik američkog Ministarstva odbrane takođe je rekao da su snage lojalne Moammeru Gaddafiju prvi put od početka pobune ispalile projektil "Scud" koji je pao u pustinju bez ikakvih posljedica.

Neimenovani zvaničnik rekao je da je projektil ispaljen sa lokacije udaljene oko 80 kilometara istočno od Gaddafijevog rodnog grada Sirte, a pao je istočno od grada Brege na istočnoj obali Libije.

Prema njegovim riječima, nije poznato ko ili šta je bila meta napada projektila.
Gaddafijeve snage ispalile su i minobacačke granate i rakete na grad Zaviju, čiji su centralni dio dan ranije zauzeli pobunjenici. Zauzimanjem Zavije presječen je autoput koji ide iz Tripolija ka granici sa Tunisom.

Predstavnik UN Abdel Elah al-Hatib stigao je u susjedni Tunis, gdje su se na ostrvu Djerba, prema izjavama raznih izvora, sastali pobunjenici i predstavnici vlade. Hatib je istakao da će se u Tunisu sastati sa "određenim ličnostima iz Libije".

Analitičari navode da bi ovi razgovori mogli značiti kraj građanskog rata u Libiji. Prema njihovim mišljenju, pobunjenicima nedostaje ljudstva za napad na Tripoli, ali se nadaju da će okruženje Tripolija izazvati pad Gaddafijeve vlade ili podstaknuti pobunu.

Gaddafijeva vlada negirala je održavanje pregovora sa pobunjenicima.