Svijet
0

Vijeće Evrope upozorio UEFA-u da klubovi zaobilaze pravila o finansijskom fair-playju

FENA
Savjet Evrope izrazio je zabrinutost zbog finansijskih transakcija nogometnig klubova i upozorio UEFA da klubovi zaobilaze pravila o finansijskom fair-playju.

Preporučeno je da se obustavi "državna pomoć" klubovima, a kao primjer se navodi slučaj Reala iz Madrida koji je prodao svoj kompleks za treniranje gradskoj upravi.

Organizacija koja okuplja sve evropske države kaže u svom izvještaju o sportu da bi UEFA trebalo da spriječi klubove poput Manchester Cityja da sklapaju "neprimjerene" sponzorske ugovore sa svojim vlasnicima.

"Trebalo bi da se povede računa i spriječi izbjegavanje UEFA pravila o finansijskom fair-playju na taj način", naveo je Komitet za kulturu Savjeta Evrope.

Izvještaj posebno podvlači sponzorski ugovor između Manchester Cityja i avio kompanija Etihad koji iznosi preko 450 miliona eura. I klub i avio kompanija su u vlasništvu vladajuće porodice emirata Abu Dabi.

"Da bi se izbjegle ovakve neprimerene transakcije, UEFA bi trebalo da zabrani klubovima da sami sebe sponzorišu ili da koriste kompanije iste vlasničke strukture za takve ugovore", navodi se u izvještaju.

Od UEFA se također traži da "nadgleda sponzorske ugovore kojima se preplaćuje vrednost kupovine".

Evropska nogometna federacija već se posvetila procjenama "fer vrednosti" komercijalnih ugovora klubova u sklopu novih finansijskih pravila koja su stupila na snagu prošlog juna.

Tim pravilima UEFA želi da spriječi klubove da se namjerno zadužuju pokušavajući na taj način da dođu do sportskih uspjeha.

Cilj je da klubovi troše samo onoliko novca koliko su u stanju da zarade prije nego što budu primljeni u takmičenje Lige prvaka i Lige Evropa.

Savjet Evrope je izrazio i zabrinutost zbog klubova koji stiču prednost finansirajući se iz javnih fondova.

Kao primjer takvog poslovanja navedena je prodaja trening kompleksa Real Madrida koji ga je prodao gradu za više od 400 miliona eura.

"Potrebna je striktna kontrola zabrane državnog finansiranja sportskih društava"

Preporuke će biti ponovo razmatrane kada se Savjet Evrope bude sastao na sjednici 25. aprila u Strasbourgu.