UEFA i EK: Nogometni klubovi trebaju živjeti od svojih prihoda

F
FENA
21.3.2012. u 16:14
0
5
UEFA i EK: Nogometni klubovi trebaju živjeti od svojih prihoda
0
UEFA i EK: Nogometni klubovi trebaju živjeti od svojih prihoda Michel Platini (Foto: AFP)
Profesionalni nogometni klubovi trebaju živjeti od svojih prihoda i državna pomoć klubovima u poteškoćama najčešće krši pravila tržišne utakmice i stoga može biti odobrena samo pod strogim uvjetima, zajedničko je stajalište Europske komisije i Europske nogometne federacije (UEFA).
Povjerenik Komisije za tržišno takmičenje Joaquin Almunia i predsjednik UEFA-e Michel Platini objavili su u srijedu zajedničku izjavu o "finansijskom fair-playu" (FFP), koji treba stupiti na snagu u sezoni 2013/2014. FFP predviđa da klub ne može potrošiti više nego što zaradi.

Prve kazne protiv prekršitelja tih pravila, koje mogu ići od novčanih kazni do isključenja iz evropskih takmičenja, mogu se očekivati od sezone 2014/2015.

Po podacima UEFA-e, evropski profesionalni klubovi su nagomilali gubitke u visini 1,6 milijardi eura 2010., što je povećanje od 36 posto u odnosu na godinu ranije.

Kada nogometni klubovi zapadnu u poteškoće zbog nezdravog upravljanja svojim finansijama, javne vlasti često se nađu u iskušenju da dodijele državnu pomoć.

U zajedničkoj izjavi EK i UEFA najavljuju da će sarađivati i raspravljati o pitanjima poput fiskalnog tretmana klubova ili pomoći primljene od države za restruktiriranje klubova.

"Ja sam zaljubljenik u nogomet i nadam se da će i buduće generacije moći gledati i uživati u prvoklasnom profesionalnom nogometu na zdravim temeljima. Vrlo sam zabrinut zbog sve veće razine zaduženosti europskih klubova. Situacija nije održiva. Pravila EU-a o državnim potporama i ciljevi UEFA-e pomažu u uvođenju discipline i racionalnosti u financije nogometnih klubova", izjavio je povjerenik Almunia.

UEFA želi zaustaviti praksu da klubovi sve više izdvajaju za plaće nogometaša i njihove transfere iako im to njihova finansijska situacija ne dopušta i unutač gospodarskim poteškoćama u zemljama članicama EU-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: