Nogomet
0

Važan dogovor klubova s UEFA-om i FIFA-om

Totalsport
Na kongresu Evropske nogometne federacije (UEFA) u četvrtak je u Istanbulu postignut dogovor oko raspodjele prihoda s Europskog prvenstva, dok je Svjetska federacija (FIFA) najavila pokrivanje troškova osiguranja igrača za nastupe u reprezentacijama.

Evropski klubovi postigli su veliki uspjeh u nastojanjima da uzmu veći dio financijskog kolača od UEFA-e, te dogovore pokrivanje troškova osiguranja nogometaša u slučaju povreda za vrijeme dok nastupaju za nacionalne reprezentacije na turnirima i utakmicama pod okriljem FIFA-e.

Klubovi će između sebe podijeliti oko 100 miliona eura prihoda koje im je UEFA dodijelila od ukupnih prihoda Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj.

"Ovo je izvrstan dan za nogomet koji je pokazao harmoniju, lojalnost i poštenje u evropskom nogometu", izjavio je po završetku zasjedanja predsjednik Udruženja evropskih klubova (ECA) Karl-Heinz Rummenigge, koji je potom uputio i poruku predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru koji je sjedio u prvom redom prilikom Rummeniggeova izlaganja.

"Molim vas otvorite nam vrata FIFA-e. Mi ne nudimo revoluciju. Samo želimo ravnopravno participirati u donošenju odluka", dodao je Nijemac.

Ranije tokom dana Blatter je najavio značajan iskorak obećavši kompenzacije klubovima odnosno plaćanje punih troškova osiguranja za nogometaše dok igraju za reprezentacije u terminima koje odredi FIFA.

"Na taj ćemo način pomoći svima, igračima, klubovima i nacionalnim vrstama. Ovaj potez je u najboljem interesu nogometa i nogometaša", poručio je Blatter.

Odluka će stupiti na snagu nakon što je svih 208 članica FIFA-e potvrdi na okupljanju u maju, a sličan potez ranije je povukla UEFA koja je u januaru nakon snažnog lobiranja ECA-e pokrila osiguranje igrača za Europsko prvenstvo.

Iz UEFA-e su također naglasili da će na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje će po prvi puta umjesto dosadašnjih 16 sudjelovati 24 reprezentacije, klubovi dijeliti čak 150 miliona eura.