Svijet
4

Video skreće pažnju na potencijalnu djecu napadače

Klix.ba
Nakon niza tragičnih događaja u američkim školama, gdje su učenici pucali u svoje kolege i profesore te usmrtili i ranili mnoge, pokrenuta je kampanja "Prepoznajete li potencijalnog napadača u školi?". Cilj je skrenuti pažnju učenicima da na vrijeme uoče promjene kod svojih kolega i to prijave.

Video koji je snimljen u ovu svrhu postao je viralan. On pokazuje ključne znakove koji trebaju izazvati zabrinutost. Dječak koji gleda nasilne snimke, fotografiše se sa oružjem, uperi prste u obliku pištolja prema nekome - samo su neki od signala.

Video su napravili roditelji nakon maskara u školi Sandy Hook u Newtownu koji se dogodio 14. decembra 2012. godine. U masakru je ubijeno 20 učenika i šest profesora. Herojem je proglašena učiteljica Victoria Soto koja je uspjela sakriti i zaštititi nekoliko učenika od poremećenog ubice koji ju je ubio.

Napadač je bio učenik škole Adam Lanza koji je prije dolaska u školu ubio svoju majku pucavši joj nekoliko puta u glavu, a nakon masakra u školi izvršio i samoubistvo.

Predsjednik Barack Obama tada je prvi put javno zaplakao.

"Svaki put kada pomislim na tu djecu postanem bijesan", rekao je.

Nažalost, nikada nije uspio progurati reformu zakona o oružju koji je kontrovezna tema u SAD-u.