Uhvaćen na YouTubeu
0

VIDEO / Video dokazao da je policajac lagao da ga je biciklist udario

Sarajevo-x.com
Bivšem policajcu prijeti zatvorska kazna nakon što je na YouTubeu objavljen snimak koji dokazuje da je policajac lagao kada je izjavio da ga je biciklista tokom protesta udario.

Bivšem policajcu prijeti zatvorska kazna nakon što je na YouTubeu objavljen snimak koji dokazuje da je policajac lagao kada je izjavio da ga je biciklista tokom protesta udario.

Patrick Pogan tvrdio je da ga je aktivista Christopher Long udario bicklom i oborio na zemlju tokom demonstracija u New Yorku.

Međutim, video snimak, koji je na YouTubeu pogledalo dva miliona ljudi pokazao je da je to bila laž. Snimak pokazuje da je policajac biciklistu svjesno oborio na zemlju. Long je tužio policiju za napad i dobio je 50.000 eura odštete.

Pogan, koji je u vrijeme incidenta tek stupio u službu, dobio je otkaz na poslu, a osuđen je zbog laži.

Dvadesetčetverogodišnjaka očekuje zatvorska kazna od četiri godine, iako se pretpostavlja da će biti osuđen na uslovnu kaznu.

Ovaj slučaj ukazao je na povećanu ulogu video snimaka, koji svjedoče dogođajima u kojima učestvuje policija, a ponovo je stavio u centar pažnje odnos njujorške policije i biciklista.

U julu 2008. godine Pogan je radio na održavanju reda i mira tokom protesta biciklistsa na Times Squareu. Policajci i demonstranti su u lošim odnosima još od 2004. godine ada je uhapšeno više od 260 demonstranata.

Policajac je tvrdio da je rekao biciklisti da se zaustavi kako bi mu napisao kaznu, ali je biciklist nastavio sa vožnjom, tvrdeći da nije čuo naredbu.

Pogan je izjavio da se biciklist zabio u njega i srušio ga na zemlju. Video snimak je ipak pokazao da je policajac namjerno oborio biciklistu.

Pogao je na svjedočenju rekao da se pokušavao zaštiti i da nikada nije htio lažno svjedočiti o događaju. Long je optužen za napad i druge prekršaje. Optužbe su odbačene, a grad je žrtvi isplatio 65 hiljada dolara.