SAD
0

Nasilni protesti u Oaklandu zbog sporne presude

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je uhapsila 83 osobe u Oaklandu u Kaliforniji, nakon što su protesti zbog blage presude bijelom policajcu za ubistvo nenaoružanog crnca, u četvrtak navečer prerasli u razbijanje izloga i pljačku trgovina u središtu grada.

Porota je utvrdila da je prometni policajac Johannes Mehserle kriv za ubistvo iz nehata 22-godišnjeg Oscara Granta na Novu godinu 2009., gdje je uobičajena kazna od dvije do četiri godine zatvora.

Tužitelji su tražili strožu kaznu za ubojstvo na mah.

Prema izvješću lokalne TV postaje KPIX, podružnice CBS-a, policija je priopćila da je skupina pljačkaša provaljivala u trgovine, dok su trajali protesti oko 800 osoba, većinom afričko-američkog podrijetla.

-Mnoštvo ljudi upalo je u trgovinu sportske obuće Foot Locker, razbijalo izloge i grabilo stvari, rekao je novinarima načelnik policije Anthony Batts. U nemirima su oštećene i poslovnice dviju banaka, koje su čuvali pripadnici specijalne policije.

Gradonačelnik Ron Dellums je izrazio zadovoljstvo s načinom na koji policija reagirala, te zamolio one koji su nezadovoljni presudom da mirno protestuju.

Mehserle je metkom ispaljenim u leđa ubio Granta, koji je ležao na podu, a snimka tog ubistva već je duže od godinu dana na YouTubeu. Mehserle se na suđu branio da se Grant opirao hapšenju, te da je on zbog uzrujanosti zabunom izvukao pištolj umjesto "elektrošokera" i pucao.

Ministarstvo pravosuđa u Washingtonu u petak je objavilo da preispituje spornu presudu u Oaklandu.