Ubistvo iz 2009. godine
0

Američki policajac kriv za ubistvo crnca

SRNA
Bivši pripadnik američke saobraćajne policije Johannes Mehserle (28) proglašen je krivim za ubistvo iz nehata nenaoružanog crnca Oscara Granta (22) koje je tokom protekle godine snimljeno u gradu Auklendu u državi Kalifornija, nakon čega su izbili nemiri.

Poslije izricanja presude u mirnom protestu na ulicama u centralnom dijelu Auklanda učestvovalo je oko 1.000 ljudi od kojih su neki krenuli u pljačku i uništavanje imovine, dok su pojedinci bacali snažne petarde i podmetali požare.

Lokalni mediji javili su da je uhapšeno oko 50 lica. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo dok je na semaforima okačen i transparent na kojem je pisalo "Aukland kaže: Kriv".

"Nevjerovatno je da će optuženi za ubistvo dobiti manju zatvorsku kaznu nego neko ko je ispisao ček bez pokrića. Ne vjerujem da u njegovo opravdanje da je bio zbunjen i da je u pitanju nesrećan slučaj", rekla je jedna od učesnica protesta 41-godišnja Barbara Plantico.

Osuđeni Mehserle je tokom suđenja rekao da je greškom umjesto električnog izvukao pištolj sa bojevim mecima iz kojeg je pucao u Granta dok je pokušavao da ga savlada tokom incidenta tokom proslave Nove godine 2009. godine.

Međutim, tužilaštvo koje je tražilo osudu za ubistvo drugog stepena, navodi da je Mehserle "izgubio kontrolu" i namjerno pucao u Granta jer je smatrao da se on opire hapšenju.

Izricanje presude biće izvršeno 6. avgusta.