Svijet
0

Venezuela: Država besplatno uklanja sporne implantate

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo zdravlja Venezuele ponudilo je ženama koje imaju ugrađene silikone francuske firme PIP besplatnu operaciju kojom bi ih uklonile, prenijela je državna novinska agencija.

Ministar zdravlja Venezuele Eugenija Sader dodala je da besplatna operacija ne uključuje ugradnju novih implantata. "Ove pacijentkinje su pod rizikom", rekla je Saderova i dodala da njima nije hitno potrebna pomoć, nego da mogu da posjete bolnicu koja njima odgovara.

Nije poznato koliko žena u Venezueli ima implantate kompanije PIP, ali se zna da je operacija uvećanja grudi u ovoj zemlji veoma popularna.

Procjenjuje se da svake godine u Venezueli operaciju grudi obavi 35.000 do 40.000 žena, rekla je doktor Marisol Graterol, predsjednik udruženja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Venezuele.

Gaterolova je preporučila prošle sedmice da svaka žena sa spornim implantatima treba da posjeti ljekara koji bi na osnovu pregleda zaključio da li je potrebno da ih ukloni ili ne.

Prodaja implantata kompanije PIP u Venezueli obustavljena je u aprilu 2010. godine, rekla je Gaterolova.

Plastični hirurg doktor Henri Saud je izjavio da je u protekloj godini zbog pucanja uklonio silikone kod više od deset žena.
Zdravstvene vlasti Francuske preporučile su ženama sa ovim implantatima da ih zamijene i pristale da im plate operacije, dok u Brazilu i Argentini savjetuju samo provjeru kod ljekara.

Žene širom svijeta ugradile su implantate kompanije PIP, a najviše ih je u Južnoj Americi i zapadnoj Evropi. Prošle godine je utvrđeno da je PIP koristio neodobreni silikonski gel koji je u velikom broju slučajeva doveo do pucanja implantata.

Istragom Francuskog udruženja plastičnih hirurga prošle godine utvrđeno je da implantati ove firme imaju veću stopu pucanja od drugih implantata i da korišteni silikon nije namijenjen za medicinsku upotrebu. Prošle godine, zabranjena je upotreba ovih implantata.