{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka: Žene koje su ugradile implantate da se jave ljekaru

S
23.12.2011. u 16:03
0
2
Njemačka: Žene koje su ugradile implantate da se jave ljekaru
0
Njemačka: Žene koje su ugradile implantate da se jave ljekaru
Foto: Ilustracija
Njemački medicinski odbor pozvao je danas žene, koje su hirurški ugradile grudne implantate lošeg kvaliteta, da se konsultuju sa ljekarima, ali nisu preporučili uklanjanje.
Francuska vlada preporučila je ranije za oko 30.000 žena da uklone implantate, koje je proizvela kompanija "Poli implant protiz" (PIP), koja je u njih stavljala industrijski, a ne medicinski silikon.

Ovi implantati veoma lako i često pucaju što može dovesti do upale i iritacije. Francuska vlada saopštila je da nema dokaza da je ovaj proizvod povezanom sa rakom.

"Savjetujemo ženama koje su uradile ovu operaciju da se konsultuju sa svojim ljekarom i urade individualnu procjenu rizika. Uklanjanje može da bude samo rezultat te procjene", rekao je portparol njemačkog Saveznog instituta za lijekove i medicinsku opremu (BfARM).

Prema izvještajima ljekara, kod 19 žena zabilježeno je pucanje silikona.

"Mi smo upozoravali na opasnost od pucanja implantata u ovim proizvodima od aprila 2010. Za sada nema dokaza o povezanosti sa bolesti raka", rekao je portparol.

U Francuskoj, javni fondovi zdravlja biće korišteni za finansiranje uklanjanja implantata, ali novi implantati biće plaćeni samo u slučajevima kada je prvobitni implantat ugrađen zbog medicinskih razloga.

Implantati kompanije PIP ugrađeni su kod oko 30.000 žena širom svijeta. Implantati su izvoženi u velikim količinama u zemlje Latinske Amerike, kao što su Brazil i Argentina i tržišta zapadne Evrope odnosno Britanija, Njemačka, Španija i Italija.

Osnovana 1991. godine PIP je jedno vrijeme bila treća kompanija na svijetu po obimu proizvodnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: