|

Francuska bi mogla povući umetke s industrijskim gelom

Francuska bi mogla povući umetke s industrijskim gelom
0
F
FENA
21.12.2011. u 20:28
0
komentara
0

dijeljenja
Francuska bi mogla povući umetke s industrijskim gelom
Francuskom je zavladala panika pošto je vlada najavila da bi do kraja sedmice mogla desetke hiljada žena pozvati na uklanjanje ugrađenih grudnih umetaka ukoliko se pokažu štetnima jer sadrže industrijski gel, izvještavaju u srijedu mediji. Osam slučajeva raka dojke dijagnosticirano je u žena s grudnim umetcima proizvođača Poly Implant Prothese (PIP) u kojima je upotrijebljen industrijski silikon široke primjene, od računala do posuđa, piše agencija Reuters i napominje da je tvrtka danas zatvorena.
Francusko ministarstvo zdravstva najavilo je u utorak da bi moglo pozvati 30.000 žena na operativno uklanjanje umetaka ako se testovima do kraja sedmice potvrdi da silikon može izazvati rak, prenosi agencija AFP. Ako bi se takva povezanost utvrdila, osiguranje će pokriti troškove, najavila je ministrica Nora Berra.

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji poručile su u srijedu Britankama s ugrađenim umetcima PIP da ne moraju strahovati, ali mogu zatražiti medicinski savjet ako im se čini da je silikon popucao.

Unatoč velikim patnjama koje je proživjela Francuskinja Joelle Manighetti, oboljela od raka dojke 2009., nakon čega joj je ugrađen silikonski umetak koji je izazvao upalu i komplikacije, pozvala je na svome blogu medije da ublaže dramatiziranje i umire zastrašene žene.

"Naravno da sam zgrožena ovom novom zdravstvenom aferom. To je velik medicinski problem, ali mediji su doista posijali paniku" , napisala je u tekstu naslovljenom "Dosta", prenijela je Hina.

Rak dojke toj 55-godišnjoj blogerici bio je dijagnosticiran krajem 2009. godine i amputirana joj je dojka. Ugrađena proteza PIP je nekoliko mjeseci poslije izazvala upalu, te je umetak popucao, a gel istekao. Uklanjanje implantata i ugradnja novog umetka drugog proizvođača nije pomogla. Infekcija se ponovo javila i nakon dugotrajna liječenja Manighetti se odlučila za rekonstrukciju dojke (iz vlastitog tkiva). Sada čeka sudski proces i optužuje tvrtku jer je "uštedjela milion eura koristeći se industrijskim gelom".

Utemeljen 1991., PIP je svojedobno bio treći najveći proizvođač u svijetu sa 100.000 grudnih proteza na godinu, od čega je izvozio više od 80 posto. U Francuskoj su njegovi umeci ugrađeni u grudi 30.000 žena.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.