Hiljade žena u opasnosti
0

Francuska najavila istragu zbog otrovnih implantata za grudi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska je u utorak najavila da će provesti istragu u vezi s implantatima za grudi zbog kojih je firma Poly Implant Prothese (PIP) dospjela u središte prvororazrednog medicinskog skandala u svijetu.

U međuvremenu PIP je potvrdila da je u implantatima korišten industrijski, a ne silikonski gel. Nedavno je francuska vlada preporučila ženama da uklone ove implantate.

Između 300.000 i 400.000 žena u 65 zemalja svijeta, od Evrope do Latinske Amerike, ugradile su ove silikone, a također se vjeruje da u njima nije korišten standardni gel kako bi firma smanjila troškove njihove izrade.

"Sada već sve sugeriše na to je gel koji je korišten u tim implantatima dosta kontaminiran", izjavio je Xavier Bertrand, francuski ministar zdravstva, te najavio da želi opsežnu istragi i sve detalje kako bi se utvrdilo čija je to odgovornost.

Bertrand je rekao i da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa svojim kolegama širom Evrope kako bi se raspravilo o ovom skandalu.

Chantal Jouanno, senatorica iz vladajuće stranke UMP i bivša ministrica sporta, je izjavila kako je sačinila formalni zahtjev da se provede parlamentarna istraga koja će se provesti "bez odgode", prenose francuski mediji.

"Ovo je problem koji je prijetnja po javnu sigurnost i predstavnici građana u ovoj zemlji moraju riješiti taj problem", izjavila je Jouanno.

Firma PIP na jugu Francuske je zatvorena proteklih dana nakon što je izbio skandal. Do sada je već na preporuku francuskih vlasti oko 30.000 žena uklonilo implantate iz svog tijela. Međutim, 72-godišnji osnivač kompanije PIP je priznao da su u implantatima korišteni gelovi koji nisu standardni, ali negira da bi oni mogli prouzrokovati zdravstvene probleme.