{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besplatna zamjena implantata ili tužba 2.000 Venecuelanki

S
SRNA
18.3.2012. u 21:33
0
4
Besplatna zamjena implantata ili tužba 2.000 Venecuelanki
0
Besplatna zamjena implantata ili tužba 2.000 Venecuelanki
Jean-Claude Mas (Foto: AFP)
Blizu 2.000 Venecuelanki zaprijetilo je tužbom ljekarima, privatnim klinikama i distributerima neispravnih implantata francuske kompanije Poli implant proteze (PIP), ukoliko ne dobiju besplatnu zamjenu.
Lokalna organizacija za zaštitu potrošača ANAUKO saopštila je da je Venecuela tokom prošle decenije uvezla oko 30.000 pari implantata PIP. Francuska kompanija prodala je 300.000 implantata širom svijeta.

Predstavnici ANAUKO najavili su planove da se u narednih nekoliko dana sastanu sa predstavnicima klinika, hirurga i kompanije, koje su uvezle sporne implantate radi razgovora o besplatnom uklanjanju i zamjeni.

"Ukoliko ljekari pristanu da daju svoje umijeće, klinike operacione sale, a uvoznik nove implantate, praktično ćemo imati sve što nam je potrebno da ovim ženama omogućimo besplatnu operaciju. Ukoliko pregovori propadnu u narednih 30 dana podnijećemo tužbe protiv svih odgovornih tako da će svi platiti svoj dio", rekao je predsjednik udruženja potrošača Roberto Leon.

Prema njegovim riječima, skoro 2.000 žena zainteresovano je za podnošenje pojedinačnih tužbi pošto je pokušaj podnošenja grupne tužbe u zastoju jer prethodni pravni tim nije dolazio na ročišta.

Leon, takođe pomaže između 200 i 300 žena koje su podnijele tužbe u Francuskoj protiv osnivača PIP Jean-Claude Masa, koji se suočava sa građanskim i krivičnim tužbama.

Optužbe protiv "PIP" izazvale su strahovanja u više zemalja svijeta, uključujući i Francusku, da implantati izazivaju rak dojke, zbog čega je hiljadama žena savjetovano da ih uklone.

Francuska firma je ranije saopštila da je procenat pucanja implantata sedam odsto, odnosno da dolazi do pucanja u jednom od 14 ugrađenih implantata.

Između 300.000 i 400.000 žena u 65 država, od Evrope do Latinske Amerike, imaju ugrađene implantate kompanije PIP, koja je jedna od najvećih u ovoj oblasti. "PIP" je proglasila bankrot 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: