Svijet
0

Venecula: Caprilas potvrdio učešće na predsjedničkim izborima

FENA
Henrique Capriles (Foto: AFP)
Henrique Capriles (Foto: AFP)
Čelnik venecuelanske opozicije Henrique Capriles potvrdio je da će se kandidovati na predsjedničkim izborima zakazanim za 14. april.

Capriles je u televizijskom obraćanju optužio vladajuću stranku PSUV da manipulira osjećajima javnosti nakon smrti predsjednika Huge Chaveza, prenosi BBC.

Chavez je preminuo 5. marta nakon dvogodišnje borbe s rakom.

Capriles će se natjecati s vršiocem dužnosti predsjednika Nicolasom Madurom, koga je Chavez odredio za svog nasljednika.

Maduro se pojavio na državnoj televiziji nekoliko minuta nakon obraćanja opozicijskog čelnika, optužujući ga da je "fašista".

Analitičari tvrde da su dvojica čelnika pripremili teren za ogorčenu predizbornu kampanju.

Opozicija je bojkotovala Madurovu ceremoniju polaganja zakletve, tvrdeći da bi, prema Ustavu zemlje, vršilac dužnosti predsjednika države trebao biti predsjednik Narodne skupštine Diosdado Cabello.

Capriles, koji je kandidat opozicijske koalicije - Platforma demokratskog jedinstva (MUD), nazvao je Madurovo imenovanje za vršioca dužnosti predsjednika države "prevarom".

On je optužio vladajuću stranku PSUV da krši ustav.

"Ja se ne borim da postanem predsjednik, borim se za napredak Venecuele. Oni (PSUV) su bolesni od vlasti. Oni se plaše da će je izgubiti", izjavio je Capriles.

"Borit ću se protiv tebe Nicolas, neću ti se predati bez borbe. Morat ćeš me poraziti na izborima", dodao je on.

Capriles (40) pravnik je po obrazovanju i trenutno je guverner savezne države Miranda. On je opisao svoju politiku kao "centrističku i humanističku".