Uoči izbora
0

Venecuela: Sukobili se protivnici vlade i pristalice preminulog Chaveza

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Venecuelanska policija bacila je suzavac u namjeri da obuzda sukob koji je, u centru Caracasa, izbio između protivnika Vlade i pristalica pokojnog predsjednika Huga Chaveza.

Nekoliko stotina studenata okupilo se, uoči predsjedničkih izbora, kod sjedišta izbornog odbora, zahtijevajući fer i otvoreno glasanje, kada su ih zaustavile pristalice Vlade, gađajući ih kamenicama, flašama i jajima, izjavili su svjedoci za agenciju Reuters.

Policija je ispalila tri kanistera suzavca na najmanje 150 pristalica Vlade i formirala kordon između dvije strane. Poslije smrti predsjednika Venecuele Chaveza, predsjednički izbori u toj zemlji zakazani su za 14. april, a za vršioca dužnosti šefa države imenovan je Nicolas Maduro.

On će na izbore izaći kao kandidat vladajuće partije, dok će lider opozicije Henrique Capriles biti njegov protivkandidat. Izborna komisija je najavila da će kampanja početi drugog aprila i da će trajati do 11. aprila.

Capriles je u na izborima u oktobru izgubio od Chaveza, koji je, odlazeći na operaciju raka na Kubu u decembru, odredio Madura za svog nasljednika, podsjetile su agencije.

Također je najavljeno da će opći izbori biti raspisani u narednih 30 dana.

Glavna venecuelanska opoziciona koalicija bojkotirala je polaganje zakletve, a njen lider Capriles je izjavio da je postavljenje Madura neustavno i da bi, prema Ustavu, predsjednik Narodne skupštine trebao preuzeti ulogu vršioca dužnosti predsjednika države.

Venecuelanski lider Chavez preminuo je 5. marta poslije duge i teške bolesti.

Planirano je da njegovo tijelo bude balzamirano i trajno izloženo u Vojnom muzeju u Caracasu, gdje je Chavez 1992, kao vojni oficir, zarobljen poslije neuspjelog puča, podsjeća u petak El-Džazira.