Venecuela
0

FOTO+VIDEO / Novi predsjednik se zakleo na apsolutnu lojalnost Chavezu

Klix.ba
Nicolas Maduro (Foto: AFP)
Nicolas Maduro (Foto: AFP)
Uz vatromet i u prisustvu više od 30 predsjednika prijateljskih zemalja Nicolas Maduro sinoć je položio zakletvu i preuzeo funkciju predsjednika Venecuele.

Maduro je tako naslijedio preminulog Hugu Chaveza, a prema ustavu te zemlje njome će upravljati u narednih 30 dana, kada moraju biti raspisani izbori.

Maduro (50) je na mjesto predsjednika stigao samo nekoliko sati nakon sahrane bivšeg lidera zemlje, koji ga je za života izabrao za svog nasljednika. Ipak, glavna opoziciona koalicija bojkotuje izbor Madura, ističući da je protivan ustavu.

Nakon svečane zakletve novi predsjednik je izjavio: "Venecuela će slijediti put socijalizma". Maduro se zakleo na apsolutnu lojalnost Chavezu, te da će slušati i braniti ustav čvrstom rukom slobodnih ljudi.

Foto: AFP
Foto: AFP
Na sahrani Chaveza, koja je obavljena u petak, više od dva miliona ljudi prošlo je pored kovčega. Njegovo tijelo će biti balzamovano i izloženo u zgradi vojne akademije. Podsjetimo, bivši predsjednik na čelu Venecuele nalazio se 14 godina, a u utorak je preminuo u 58. godini nakon duge borbe s rakom.