Svijet
0

Maduro obećao da će iskorijeniti korupciju

FENA
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
Vršitelj dužnosti predsjednika Venecuele Nicolas Maduro obećao je da će iskorijeniti korupciju, nakon što je opozicioni predsjednički kandidat Henrique Capriles optužio zvaničnike vladajuće stranke za pljačku nacionalnog naftnog bogatstva.

Korupcija je kao višegodišnji problem te države bila i u centru kampanje preminulog socijalističkog vođe Huga Chaveza kada je prvi put izabran 1998. godine.

Nakon Chavezove smrti prošlog mjeseca zakazani su predsjednički izbori za 14. april.

Prema rezultatima anketa Maduro bi trebao "bez problema pobjediti" na izborima, zahvaljujući Chavezovim socijalnim mjerama.

  • Nastavit ću progoniti korupciju gdje god je ima. Dat ću svoj život u borbi protiv korupcije ako bude potrebno - rekao je Maduro na predizbornom skupu u istočnom gradu Maturinu.

  • Treba prevladati probleme birokratije, korupciju i lijenost nekih zvaničnika koji se oglušuju na probleme običnih ljudi - dodao je on.

Istraživanja javnog mnijenja Maduru daju prednost nad njegovim konkurentom iz opozicije Caprilesom. Po posljednjem istraživanju, Maduro ima 50,2 posto glasova ispitanika, a Capriles 32,4 posto.

Time je porasla njegova prednost u odnosu na prošlomjesečno istraživanje kada je imao 49,2 posto glasova, a njegov rival 34,8 posto, javila je Al-Jazeera.

Capriles je proteklih dana obećao da će prekinuti praksu priveligovanja osoba bliskim vladajućoj stranici u dobijanju socijalnih naknada, dok istovremeno drugi ostaju na listi čekanja.

Chavez je na prvim izborima 1998. godine stekao veliku popularnost, kritizirajući rasprostranjenu korupciju 1990-ih godina, kada je siromaštvo dramatično raslo, dok je cijena nafte bila niska.

Međutim, taj je problem postao manje važan tokom njegove 14-godišnje vladavine, kada je rast cijene nafte potaknuo ekonomski rast, što je Chavez iskoristio za izgradnju besplatnih bolnica, subvencioniranje trgovine i redovne penzije.