Svijet
17

Maduro na čelu Venecuele, opozicija ga optužila za izbornu krađu

Klix.ba
Venecuelanski opozicioni lider Henrique Capriles je kazao da neće prihvatiti pobjedu Nicolasa Madura, koji je nakon smrti zamijenio Hugu Chaveza na čelu države, sve dok ne budu objavljeni potpuni rezultati jučer održanih izbora.

Capriles je oštro napao vladajuću stranku optužujući je da je počinila izbornu krađu. Rezultat između njih dvojice je gotovo izjednačen, a zbog nešto malo više glasova Nicolas Maduro je proglasio izbornu pobjedu i zauzimanje pozicije na čelu države.

Venecuelanska izborna komisija je saopćila da je prebrojano 99,12 posto glasova te da Maduro vodi sa 50,66 posto, dok je Capriles iza njega sa 49,07 posto.

Na izbore na kojima se bira nasljednik nedavno preminulog Chaveza izašlo je oko 77 posto glasača, prenose lokalni mediji.

Capriles je u medijima izjavio da je njegova stranka zaprimila više od 3.200 prijava koje ukazuju na neregularnosti na izborima te da je Maduro izgubio.

"Želim da se zna istina. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ga razotkrijemo. Gospodine Maduro, ako ste ranije bili nelegitimni, sada ste to definitivno", kazao je Capriles.

Venecuelanske vlasti koje su nadgledale izbore su izvijestile kako su oni prošli glatko i da ne postoje dokazi o nepravilnostima. Izbore je nadziralo i gotovo 200 međunarodnih promatrača. Međutim, Maduro je čak podržao reviziju izbora.

"Oni žele reviziju, pa mi onda pozdravljamo reviziju. Službeno ću zatražiti od Državne izborne komisije da provede reviziju", naveo je Maduro u saopćenju za javnost.