Svijet
0

Venecuela: U obračunu u parlamentu opozicionari izvukli deblji kraj

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U parlamentu u Venecuele došlo je do žestokog obračuna između zastupnika, a nekoliko njih je iz borbe izašlo krvavih glava i sa modricama.

Do tuče je došlo tokom burne sjednice, kada je sedam zastupnika opozicije protestovalo protiv toga što im nije dopušteno da govore u Nacionalnoj skupštini, s obzirom da ne priznaju pobjedu Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima.

I dok oni tvrde da su ih napali njihovi politički protivnici, jer su tražili svoja prava, zastupnici vladajuće stranke tvrde da nisu krivi, već da su protivnici Madura došli samo kako bi izazvali nasilje.

Do sukoba je došlo kada su opozicioni zastupnici tražili od predsjednika skupštine da im dopusti da govore, a on im je to onemogućio jer su kazali da ne priznaju pobjedu Madura. Nakon toga podignuli su transparent na kojem je pisalo "fašist" i "Parlamentarni državni udar".

Podsjetimo, Nicolas Maduro, kojeg je za svog nasljednika izabrao preminuli predsjednik Venecuele Hugo Chavez, pobijedio je svog protivnika na predsjedničkim izborima Henriquea Caprilesa za 1,5 posto glasova. Capriles je odbio priznati Madurovu pobjedu jer smatra da su izbori lažirani.

Julio Borges, opozicioni zastupnik,povrijeđen je u tuči koja se dogodila u parlamentu.

"Mogu nas tući, zatvarati, ubijati, ali mi nećemo prodati naše principe. Njihovi udarci daju nam veću snagu", kazao je on gostujući na jednoj TV stanici.

U Venecueli je stanje haotično nakon izbora 14. aprila. Desetak ljudi je ubijeno u protestima koji su izbili nakon što je Maduro proglašen predsjednikom, a više njih je završilo u zatvoru.

Capriles je najavio da neće odustati od namjere da su izbori bili lažirani, te da će pravdu tražiti pred sudom.