Svijet
9

Venecuela i Nikaragva nude državljanstvo Snowdenu

SRNA
Edward Snowden
Edward Snowden
Nikaragva i Venecuela sugerisale su da bi ponudili azil bivšem službeniku Centralne obavještajne agencije Edwardu Snowdenu.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je da će odobriti azil Snowdenu, za kojeg se vjeruje da je blokiran u tranzitnom dijelu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo".

On je ponudu iznio u govoru održanom povodom nacionalnog praznika Venecuele.

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega istakao je da bi njegova zemlja odobrila azil Snowdenu "ukoliko bi to okolnosti dozvoljavale".

WikiLeaks je sinoć saopštio da je Snowden predao zahtjev za azil u još šest zemalja, ali nije želio da otkrije o kojih zbog "miješanja SAD".

Snowden je azil zatražio od 21 zemlje, ali ih je većina negativno odgovrila.

BBC ukazuje da će Snowdenu biti veoma teško da dođe do države koja eventualno odobri njegov zahtjev za azil.

"Evropski vazdušni prostor mogao bi biti zatvoren za svaki avion za koji se posumnja da je u njemu odbjegli Snowden", navodi BBC.

Početkom sedmice, nekoliko evropskih zemalja odbilo je da odobri avionu bolivijskog predsjednika Evi Moralesu da na putu iz Moskve prođe kroz njihov prostor zbog sumnji da je unutar letjelice Snowden.

Poslanici parlamenta Islanda sinoć su glasali da ne diskutuju o eventualnom odobrenju državljanstva za Snowdena prije ljetne pauze.

Poslanica u parlamentu Islanda Birgitta Jonsdottir iz redova opozicije rekla je sinoć da je šest njenih kolega iznijelo prijedlog da se Snowdenu odobri državljanstvo, nakon što su njegov zahtjev dobili preko WikiLeaksa.

Međutim, većina poslanika bila je protiv da se omogući iznošenje ovog prijedloga na dnevni red prije odlaska na ljetnu pauzu. Parlament će ponovo zasjedati u septembru.

"Snowden je zvanično zahtijevao državljanstvo, ali ništa od toga, jer to pitanje neće biti izneseno ni na glasanje", rekla je Jonsdottir agenciji Reuters.

Prema isladskom zakonu, parlament može odobriti državljanstvo strancima, koje se može obično dobiti putem naturalizacije nakon određenog perioda života u toj državi.