Svijet
3

Maduro: Venecuela će dati politički azil Snowdenu

FENA
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u srijedu da će njegova zemlja "skoro sigurno" dati politički azil Edwardu Snowdenu, američkom informatičaru kojeg je Washington optužio za špijunažu, ako on to zatraži.

"Ako on to bude zatražio, mi ćemo razmisliti i gotovo je sigurno da ćemo mu dati politički azil koji je propis međunarodnog humanitarnog prava za zaštitu progonjenih osoba", izjavio je predsjednik podsjetivši da Ekvador upravo razmatra njegov zahtjev, javlja agencija AFP.

Ekvador je u srijedu demantirao da je Snowdenu izdao dokument koji mu omogućava da putuje i da nije riješio njegov zahtjev za azil.

Sjedinjene Američke Države su poništile Snowdenov pasoš, optužili ga za špijuniranje i zatržili njegovo izručenje. Mladi čovjek, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu, predao je zahtjev za politički azil na Islandu i u Ekvadoru.

Rusija je ponovila u srijedu da je nikakva "prijetnja" SAD-a neće prisiliti da izruči Edwarda Snowdena i da on ima "pravo" napustiti trazitnu zonu kako bi išao "kamo želi".