Svijet
0

Putin: Snowden je na aerodromu i odabrat će destinaciju

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da se Edward Snowden, čovjek koji je otkrio povjerljive informacije o američkom programu prisluškivanja, nalazi na moskovskom aerodromu i da će uskoro odlučiti gdje će otputovati kako bi zatražio azil, piše BBC.

Putin je rekao da je Snowden slobodan čovjek i što prije izabere svoju destinaciju, to će biti bolje za njega. U međuvremenu, Bijela kuća je saopćila da Rusija ima zakonsku osnovu da ga izruči SAD-u.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro je rekao da bi njegova zemlja razmotrila Snowdenov zahtjev za azil.

Rusija je saopćila da Snowden još uvijek nije prošao kroz proces imigracije, tako da tehnički još uvijek nije pod ruskom nadležnošću. Rusi su odbacili američke optužbe da su pomogli Snowdenu. Kina je također odbacila slične optužbe, koje se tiču Snowdenovog odlaska iz Hong Konga u Rusiju.

Snowden je iz Hong Konga u Moskvu doputovao u nedjelju. Očekivalo se da će avionom otputovati u venecuelanski glavni grad Caracas, ali se to nije dogodilo. Sjedinjene Američke Države su poništile njegov pasoš, a on je zatražio azil u Ekvadoru. Podržava ga grupa WikiLeaks, a u njegovoj pratnji su advokati ove grupe. Ekvador trenutno pruža azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu.