Dok neki ne žele otići
0

Veliko čišćenje trga Tahrir nakon protesta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
Nakon što je u petak navečer egipatski predsjednik Hosni Mubarak otišao s vlasti, cijele noći na kairskom trgu Tahrir slavilo se i plesalo uz povike "Egipat je slobodan" i "Hosni je otišao". Predsjednik je svrgnut, ali je iza demonstranata ostao nered koji treba počistiti, prije nego se odluči kojim će putem država krenuti dalje.

Vojska i građani zajednički uklanjaju barikade, ostatke otpada, kamenice, zapaljena vozila i druge predmete sa ulica koje su predstavljale epicentar protesta prethodnih 18 dana. Neki i dalje sjede ispred svojih improvizovanih šatora, čitaju novine i pjevaju nacionalnu himnu, dok se oko njih čisti. Ima i onih koji ne žele otići sa trga dok vojska ne izda izjavu o svojim narednim koracima, odnosno reformama.

Narod traži demokratsku vlast i jasna obećanja da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

"Želimo vidjeti kako će vojska organizovati demokratske promjene na vlasti. Čekat ćemo da vidimo", kaže Ali Mohammed, menadžer prodaje i jedan od okupljenih na trgu.

Čistač cipela Gomaa Abdel-Maqsoud za AP kaže da je na Tahriru od 25. januara i da je spreman da konačno ode kući.

"Nikad nisam vidio takvu sreću na licima ljudi", kaže on.

Univerzitetski profesor Nadal Saqr insistira na ostajanju na trgu dok vojska ne pruži jasne ganacije da će zahtjevi demonstranata biti uvaženi.

Njegovi sugrađani u kafićima i na ulicama čitaju novine o posljednjim dešavanjima u zemlji koji su doveli do svrgavanja lidera nakon 30 godina na vlasti. Svi čekaju da vide šta će se dalje desiti.