Vojska kontroliše situaciju
0

Demonstranti napustili trg Tahrir u Kairu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Reuters
Foto: Arhiv/Reuters
Hiljade demonstranata napustili su trg Tahrir u Kairu nakon što je egipatska vojska najavila da će raspustiti parlament i suspendovati ustav, što je potom i urađeno. Više vojno vijeće je također istaklo da će ostati na vlasti narednih šest mjeseci ili do momenta kad se izbori mognu sprovesti.

Mnogi demonstranti su pozdravili odluku koja znači kraj bivšeg režima, egipatski predsjednik Hosni Mubarak okončao je svoju vladavinu u petak nakon 18 dana masovnih demonstracija. U zemlji je ponedjeljak proglašen neradnim danom u pokušaju da se stanje vrati u normalu.

Vojska očekuje da će zabrana mitinga od sindikata ili profesionalnih organizacija spriječiti nove štrajkove te da će se Egipćani vratiti svojim obavezama na poslu.

Dopisnici agencija kažu da neki zaposlenici ohrabreni uspjehom demonstranata sada traže uklanjanje šefova koje smatraju krivim za loše poslovanje firmi.

Opozicionar Ayman Nour opisuje korake koje je poduzeo vojni vrh kao "pobjedu revolucije". Premijer Ahmed Shafiq, pak, ističe da je sad glavni prioritet uspostava sigurnosti u Egiptu, ali i osiguranje osnovnih potreba građana poput dovoljnih količina hljeba i zdravstvene zaštite, prenio je BBC.