Svijet
0

Veliki broj stanovnika Fukushime nikada se neće vratiti u svoje domove

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Veliki broj osoba prisiljenih na evakuaciju nakon trostrukog otapanja reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima nikada se neće vratiti u svoje domove, priznali su japanski zakonodavci, izvrčući ranija optimistična obećanja Vlade.

Poziv na prihvatanje surove stvarnosti i odstupanje od ambicioznih ciljeva dekontaminacije Fukushime stigao je od koalicijskih stranaka japanskog premijera Shinzoa Abea. Japan je do sada potrošio 30 milijardi dolara na program čišćenja, koji se pokazao mnogo težim nego što je očekivano.

Novi plan je da Vlada finansira pronalazak novih domova za stanovnike najkontaminiranijih oblasti. Evakuirani građani s bijesom su dočekali priznanje Vlade.

"Političari su trebali davno shvatiti da se stanovnici neće moći vratiti u kontaminirane oblasti i pronaći način da im pomognu u izgradnji života na drugom mjestu", kaže Toshitaka Kakinuma, 71-godišnji izbjeglica iz Fukushime.

Nekih 160 hiljada osoba pobjeglo je iz okoline Fukushime nakon nuklearne katastrofe. Trećina njih i dalje živi u privremenom smještaju, a obećano im je da to stanje neće potrajati duže od tri godine.

U augustu je broj preminulih među evakuisanim stanovnicima prešao prag od 1.600 života, a veliki broj preživjelih pati od zdravstvenih problema i alkoholizma. Također, visoka je i stopa samoubistava.