Svijet
6

Japan će potrošiti 970 miliona dolara na skladištenje radioaktivnog tla

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan planira izdvojiti 970 miliona dolara za izgradnju objekata za skladištenje desetina tona radioaktivnog tla, kontaminiranog nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Vlada će izdvojiti novac za kupovinu tri do pet kvadratnih kilometara zemljišta u blizini oštećene elektrane. Pronalazak pogodne lokacije, koju će vlada koristiti 30 godina, je politički izazov, budući da niko od lokalnih vlasti nije izrazio želju za učešćem.

Tokio planira iskoristiti zemljište u tri kontaminirana grada u okolini elektrane, a minister okoliša Nobuteru Ishiara razgovarat će sa predstavnicima lokalnih vlasti.

Gradonačelnici gradova Futaba, Okuma i Naraha te guverner prefekture Fukushima, Yuhei Sato, zabrinuti su da bi privremene lokacije mogle postati stalne.

Oblast oko elektrane evakuisana je nakon katastrofe u elektrani, a, iako su neke oblasti proglašene sigurnim za povratak stanovništva, veliki broj drugih mogao bi decenijama ostati nenaseljiv zbog visokih očitanja radijacije.

Kupovina zemljišta u ovim oblastima mogla bi biti jedan od načina da centralna vrada razbije zastoj u privremenom smještaju evakuisanih osoba, koje do sada nisu bile u prilici kupiti nove posjede, budući da su njihovi stari domovi postali bezvrijedni.

Krajem augusta, ukupna količina tla i otpada, prikupljenog u pokušajima dekontaminacije, iznosila je 132.738 tona, od kojih je 80 posto iz prefekture Fukushima.

Kontaminirani otpad je trenutno smješten u fabrikama za spaljivanje otpada i tretiranje kanalizacije te poljoprivrednim i šumarskim ustanovama širom zemlje. Stručnjaci navose kako se mora pronaći dugoročno rješenje, budući da ove ustanove dostižu svoje granice.