|

Japan će potrošiti 970 miliona dolara na skladištenje radioaktivnog tla

Japan će potrošiti 970 miliona dolara na skladištenje radioaktivnog tla
6
Klix.ba
11.12.2013. u 16:58
4
komentara
6

dijeljenja
Japan će potrošiti 970 miliona dolara na skladištenje radioaktivnog tla Foto: AFP
Japan planira izdvojiti 970 miliona dolara za izgradnju objekata za skladištenje desetina tona radioaktivnog tla, kontaminiranog nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima.
Vlada će izdvojiti novac za kupovinu tri do pet kvadratnih kilometara zemljišta u blizini oštećene elektrane. Pronalazak pogodne lokacije, koju će vlada koristiti 30 godina, je politički izazov, budući da niko od lokalnih vlasti nije izrazio želju za učešćem.

Tokio planira iskoristiti zemljište u tri kontaminirana grada u okolini elektrane, a minister okoliša Nobuteru Ishiara razgovarat će sa predstavnicima lokalnih vlasti.

Gradonačelnici gradova Futaba, Okuma i Naraha te guverner prefekture Fukushima, Yuhei Sato, zabrinuti su da bi privremene lokacije mogle postati stalne.

Oblast oko elektrane evakuisana je nakon katastrofe u elektrani, a, iako su neke oblasti proglašene sigurnim za povratak stanovništva, veliki broj drugih mogao bi decenijama ostati nenaseljiv zbog visokih očitanja radijacije.

Kupovina zemljišta u ovim oblastima mogla bi biti jedan od načina da centralna vrada razbije zastoj u privremenom smještaju evakuisanih osoba, koje do sada nisu bile u prilici kupiti nove posjede, budući da su njihovi stari domovi postali bezvrijedni.

Krajem augusta, ukupna količina tla i otpada, prikupljenog u pokušajima dekontaminacije, iznosila je 132.738 tona, od kojih je 80 posto iz prefekture Fukushima.

Kontaminirani otpad je trenutno smješten u fabrikama za spaljivanje otpada i tretiranje kanalizacije te poljoprivrednim i šumarskim ustanovama širom zemlje. Stručnjaci navose kako se mora pronaći dugoročno rješenje, budući da ove ustanove dostižu svoje granice.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...