Svijet
0

Incident u Fukushimi: Šestero radnika poliveni radioaktivnom vodom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Šest radnika u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushimi poliveno je radioaktivnom vodom, nakon što je njihov kolega slučajno izvukao cijev koja je priključena na sistem za pročišćavanje kontaminirane vode. To je drugi incident koji slučajno izazivaju radnici u roku od samo tri dana.

Izvlačenje cijevi u srijedu je dovelo do curenja nekoliko hiljada litara vode koja se koristi za hlađenje oštećenih reaktora u Fukushimi. Voda koja je istekla zapravo uklanja sol iz rashladne tekućine iz oštećenih reaktora, a procjenjuje se da je tekla oko 50 minuta. Prema pisanju Reutersa iscurilo je najmanje sedam tona vode iz sistema.

Kompanija TEPCO nije odmah izvijestila javnost o tome u kakvom su stanju radnici koji su izloženi radioaktivnoj vodi nakon ovog incidenta. Ranije ove sedmice radnik je također slučajno isključio pumpu koja ispumpava vodu za objekte u kojima su reaktori. Tačnije, isključio je struju, no sistem za rezervno napajanje se automatski uključio, tako da nije bilo nikakve opasnosti.

Curenje kontaminirane vode se često događalo u Fukushimi posljednjih mjeseci, što je imalo značajne negativne posljedice po okoliš.

Japanska vlada je često dobijala kritike zbog toga što okreće glavu od očitog problema, koji i dalje postoji u Fukushimi, ali nedavno su obećali kako će se uhvatiti u koštac s njim. U nedjelju je japanski premijer Šinzo Abe priznao da će njegova zemlja trebati pomoć i iz drugih zemalja, kako bi riješila problem s Fukushimom.

Fukushima je veoma oštećena u razornom cunamiju i zemljotresu u martu 2011. godine, što je rezultiralo jednom od najvećih nuklearnih katastrofa svih vremena. Tri nuklearna reaktora u Fukushimi se neprestano zagrijavaju i tope, pa ih treba redovno hladiti kako situacija ne bi eskalirala i dovela do još jedne nuklearne katastrofe.