Svijet
0

Velike sile pozdravile rezoluciju IAEA-e o Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest velikih sila pozdravilo je u petak rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojoj se Iran kritizira zbog nesaradnje, te upozorilo Teheran da njihovo strpljenje nije bezgranično, javljaju agencije.

Bijela kuća je upozorila Iran da strpljenje Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice ima granice i da se Teheran izlaže posljedicama svog odbijanja saradnje u nuklearnom pitanju.

U rezoluciji IAEA-e prihvaćenoj u petak od Irana se zahtijeva da "odmah prekine" gradnju novog postrojenja za obogaćivanje urana na gori Fordo, pokraj svetišta Qoma, te traži da objavi informacije o namjeni tog postrojenja i o vremenskom planu njegove gradnje.

Šest zemalja - SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Velika Britanija i Francuska - te IAEA, žele utvrditi pravu prirodu iranskog nuklearnog programa: je li on isključivo civilni, kao što tvrdi islamski režim, ili je usto i vojni, u što sumnjaju velesile, javlja agencija AFP.

Bijela kuća je pozdravila IAEA-ino prihvaćanje rezolucije koja osuđuje ponašanje Irana.

Njemačka je upozorila Iran da strpljenje međunarodne zajednice nije beskonačno. "Iran mora znati da naše strpljenje nije beskrajno", naglasio je ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u saopćenju.

"Teheran mora potpuno transparentno pokazati IAEA-i prirodu i obim svoga nuklearnog programa i ispuniti obaveze prema međunarodnoj zajednici", naglasio je ministar.

Moskva je u petak vršila pritisak na Iran da ozbiljno shvati poruku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i saradnju s njom na spornom nuklearnom programu, prema saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Francuska, kao i cijela međunarodna zajednica čekaju da Iran odgovori konkretnim djelima na zabrinutosti koje izaziva njegov nuklearni program, navelo je u petak ministarstvo vanjskih poslova nakon izglasavanja rezolucije IAEA-e.

Pariz poziva Teheran da se bez odgađanja uskladi s tom rezolucijom, precizira se u izjavi glasnogovornika francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Valera.

"Sljedeći korak će biti strože sankcije protiv Irana ako Teheran ne odgovori na rezoluciju IAEA-e", naglasio je britanski premijer Gordon Brown.