{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD i EU ne odustaju od pritiska na Iran

F
22.1.2010. u 09:26
0
1
SAD i EU ne odustaju od pritiska na Iran
0
SAD i EU ne odustaju od pritiska na Iran
Foto: AP
Sjedinjene Države i Evropska unija zajamčile su u četvrtak da će nastaviti pritisak na Iran, sve dok ne razjasni situaciju o njegovom nuklearnom programu, upozorivši kako će daljnje odbijanje Teherana da dokaže svoje miroljubive namjere donijeti nove sankcije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Američka državna tajnica Hillary Clinton i povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, rekle su nakon razgovora u State Departmentu da se napori oko razrade novih sankcija Iranu nastavljaju.

Clinton je kazala kako vrata za angažiranje ostaju otvorena, ali je naglasila da se međunarodna zajednica neće dati izmoriti s iranskim otporom, niti odstupiti od svojih zahtjeva.

"Nažalost, Iran nije odgovorio na taj angažman i nakon što je povećana zabrinutost međunarodne zajednice u vezi ciljeva iranskog nuklearnog programa", rekla je Clinton.

"Mi ćemo nastaviti naše bliske konzultacije o sljedećim koracima u skladu s našim pristupom na dva kolosijeka. Ali, da budem jasna, bit ćemo ustrajni i nećemo popustiti", istakla je ona.

"Iran ima vrlo jasan izbor između nastavka izolacije i ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza", rekla je Clinton.

"Mi tome prilazimo vrlo usklađeno i ujedinjeno, jer smatramo da je važno poslati poruku iranskom vodstvu da će svijet djelovati, i to da će svijet djelovati zajedno", naglasila je američka državna tajnica.

Ashton je, u zajedničkom obraćanju novinarima s Clinton u State Departmentu, potvrdila zajedništvo EU-a i SAD-a u pristupu prijetnji nuklearnog naoružavanja Irana.

"Mi stojimo zajedno sa Sjedinjenim Državama prema Iranu", kazala je ona.

"Mi želimo dijalog", rekla je Ashton, dodajući da "šest godina pregovora s Iranom o tom pitanju nije dovelo do željenog ishoda".

"Tako da mi moramo razmotriti što još treba učiniti i spremni smo za to", rekla je Ashton.

SAD i EU su glavni protagonisti međunarodnih napora da se uvjeri Iran da zaustavi obogaćivanje urana u zamjenu za poticaje. Iran inzistira da je njegov nuklearni program namijenjen civilnoj proizvodnji energije, ali SAD i saveznici sumnjaju da pokušava razviti atomsko oružje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: