{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SAD razvijaju značajan režim sankcija za Iran"

F
10.2.2010. u 09:30
0
3
"SAD razvijaju značajan režim sankcija za Iran"
0
"SAD razvijaju značajan režim sankcija za Iran"
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da Sjedinjene Države, u suradnji s međunarodnom zajednicom, razvijaju "značajan režim sankcija" protiv Irana zbog nastavka nuklearnog programa koji po svim naznakama vodi prema razvoju oružja.
Na pitanje novinara o idućim potezima SAD-a protiv Irana, nakon što je režim u Teheranu u utorak počeo s proizvodnjom visoko bogaćenog urana, odbijajući ponudu velikih sila za obogaćivanje urana u inostranstvu.

"Idući korak su sankcije. Oni su izabrali, iako su vrata i dalje otvorena. Ono na čemu ćemo raditi u idućih nekoliko sedmica je razvoj značajnog režima sankcija, koji će im pokazati koliko su izolirani od međunarodne zajednice u cjelini", istakao je Obama u obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

Najavio je da će "UN biti jedan aspekt širega napora", u okviru kojeg će se "razmotriti različiti načini na koji će zemlja pokazati Iranu da je njegov pristup neprihvatljiv".

Obama je istakao kako je SAD "uvjeren da je međunarodna zajednica ujedinjena u odnosu na loše ponašanje Irana na tome području".

Na pitanje o stajalištu Kine u Vijeću sigurnosti UN-a prema novim sankcijama Iranu, Obama je odgovorio da to "tek treba vidjeti".

Kina, koja je najveći trgovinski partner Irana, do sada je izražavala protivljenje novim sankcijama, tvrdeći da će one blokirati diplomatske napore.

Obama je izrazio zadovoljstvo potporom Moskve za sankcije Iranu. "Zadovoljam sam koliko su Rusi napredovali u ovom pitanju, oni su jasno vidjeli da Iran nije ozbiljan oko rješavanje spora s međunarodnom zajednicom, koji se da riješiti", istakao je Obama.

Američki predsjednik je kazao kako je jedna od teškoća u bavljenju s Iranom posljednjih mjeseci, to što se ne zna uvijek ko govori u ime iranske vlade, već signali dolaze s nekoliko strana, što je zbunjujuće.

Obama je naglasio kako iransko odbijanje sporazuma sa stalnim članicama Vijeće sigurnosti UN-a i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), o obogaćivanju njegovog urana u inostranstvu, naznačuje da Iranci nastavljaju putem razvoja nuklearnog oružja, što je neprihvatljivo ne samo za SAD, već i za međunarodnu zajednicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: