SAD
0

Obama uvjeren u dogovor o novim sankcijama Iranu

FENA
Američki predsjednik Barack Obama izjavio da sarađuje sa saveznicima u izradi novih sankcija Iranu, ali još ne može reći što su one i mogu li biti učinkovite u odvraćanju Irana od razvoja nuklearnog oružja.
  • Imamo li jamstvo da će sankcije koje možemo uvesti u ovoj fazi automatski promijeniti iransko ponašanje? Naravno da nemamo, rekao je Obama u intervju za emisiju "Good Morning America" TV mreže ABC.

  • Ali, s druge strane, postoji međunarodno jedinstvo u vezi suprotstavljanja iranskom nuklearnom programu, rekao je Obama.

Izgledi da se Iran osposobi za proizvodnju nuklearnog oružja bili su u pozadini razgovora koje je Obama u četvrtak vodio s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Pragu. Iran će također biti tema samita o nuklearnoj sigurnosti iduće sedmice u Washingtonu, na kojem će Obama odvojeno razgovarati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

SAD također sarađuje s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom u vezi s iranskim pitanjem.

  • Svi ćemo sjesti i izraditi, oblikovati sistem sankcija za koji mislimo da će zapravo biti djelotvoran za promjenu iranskog ponašanja, rekao je Obama.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad u međuvremenu je izjavio da Iran "neće nikad moliti za milost one koji mu prijete sankcijama".

Na pitanja o tome da ga je Ahmadinejad, među ostalim, nazvao "neiskusnim amaterom", Obama je odgovorio kako je "tip poznat po tome da govori neke vrlo, vrlo nekonstruktivne stvari. I uvredljive stvari".

  • Ja to ne uzimam ozbiljno, dodao je.

  • Ono što uzimam ozbiljno jest činjenica da će s vremenom, ako smo dosljedni i stabilni u primjeni međunarodnog pritiska, Iran, koji nije glup režim, i koji je vrlo pomno prati ono što se događa u međunarodnoj zajednici, početi raditi na drukčijem izračunu troškova i koristi, ...analiza o tome ima li smisla za njih razvijati nuklearno oružje, rekao je Obama.

Na zahtjev da odgovori na kritiku republikanske čelnice Sarah Palin zbog njegove odluke o ograničenju uloge nuklearnog oružja u strategiji nacionalne sigurnosti, Obama je rekao: "Ja stvarno nemam što odgovoriti. Koliko sam provjerio, Sarah Palin baš i nije neki stručnjak za nuklearno oružje."

Dodao je da savjete o tome prima od ministra odbrane i zapovjednika združenog stožera, a ne od Sarah Palin, prenosi Hina.