Izboden 40 puta
51

Velika Britanija: Ubica Bosanca Samira Draganovića osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Klix.ba
Samir Draganović
Samir Draganović
Tridesetosmogodišnji Britanac iz Kenta Jamie Simmons osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo Bosanca Samira Draganovića porijeklom iz Ključa, koji je radio kao dizajner u Velikoj Britaniji.

Simmons, ovisnik o heroinu, pratio je Draganovića do željezničke stanice Knockholt u novembru prošle godine i izbo ga nožem. Draganović je odmah preminuo od povreda, a njegovo tijelo uočio je mašinovođa na šinama.

Iako je sam otišao u policijsku stanicu i priznao da je počinio ubistvo, Simmons nikada nije otkrio zbog čega je to uradio.

Porota je vijećala manje od 90 minuta i donijela je odluku vrlo lako nakon što im je rečeno da je Simmons Draganovića izbo nožem 40 puta. Na sigurnosnim kamerama vidi se kako je Draganović ubrzano hodao i sve vrijeme gledao iza sebe, a potom je nestao.

Ubica Jamie Simmons
Ubica Jamie Simmons

Policija je na početku mislila da ga je udario voz, ali nakon pregleda tijela utvrđeno je da je brutalno ubijen.

Simmons se izjasnio krivim i kazao kako se ne sjeća ubistva. Suđenje mu je trajalo tri sedmice.

Draganović je bio zaposlen u dizajnerskoj firmi Stone Interiors. Rođen je u Velikoj Britaniji, a roditelji su mu bh. državljani. Bio je opisan kao osoba koja se rađa jednom u milion slučajeva.

Obdukcijom je utvrđeno da Draganović nije mogao preživjeti duže od tri minute nakon napada. Ipak, prema posjekotinama na rukama utvrđeno je da se očajno borio za život.

"Nema objašnjenja za ovaj napad. Samir Draganović i vi se niste znali. Nije bilo nikakvog povoda", kazala je sutkinja čitajući presudu.

Porodica Draganović kazala je kako su "slomljeni" i ispunjeni bolom zbog gubitka najmlađeg sina koji je putovao u London kako bi posjetio prijatelja. Izricanju presude prisustvovali su i njegovi brat i sestra.

Simmons je kazao kako je pio te noći, a medicinski nalazi potvrdili su da je koristio mješavinu kokaina i heroina. Iza sebe ima niz krivičnih djela. U 2006. godini osuđen je za pljačku putnika u vozu, a kasnije je osuđen zbog nošenja noža. U 2012. i 2013. godini hapšen je jer je pokušao izvršiti razbojništvo u radnjama.