Svijet
0

Velika Britanija spremna da pomogne Irskoj

FENA
George Osborne (Foto: AFP)
George Osborne (Foto: AFP)
Velika Britanija je "spremna" da učestvuje u pomoći eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda Irskoj kako bi bio spašen irski bankarski sektor, izjavio je britanski ministar finansija George Osborne.

"Učinit ćemo ono što je od nacionalnog interesa Velike Britanije", izjavio je ministar. "Irska je naš najbliži susjed i u britanskom je nacionalnom interesu da irska ekonomija uspije i da imamo stabilan bankarski sistem. Velika Britanija je spremna da podrži Irsku" u slučaju da joj to bude potrebno, dodao je on.

Ministri finansija eurozone su izrazili spremnost u utorak navečer da sa MMF-om priteknu u pomoć irskom bankarskom sektoru kojem su ponovo zaprijetili poremećaji na tržištu, šest mjeseci poslije krize u Grčkoj.

Razgovori između irskih vlasti, Evropske komisije, Centralne evropske banke i Međunarodnog monetarnog fonda će se intenzivirati narednih dana kako bi se preventivno donio program pomoći bankovnom sistemu zemlje.

Predsjednik eurogrupe Jean-Claude Juncker je izjavio da će irska vlada narednih dana odlučiti da li će uputiti poziv da joj se pruži finansijska pomoć izvana kako bi spasila svoje banke u krizi.