Svijet
2

Velika Britanija ozbiljno razmišlja o legalnoj borbi za Gibraltar

Klix.ba
Velike gužve na granici
Velike gužve na granici
Velika Britanija ozbiljno razmišlja o poduzimanju legalne borbe protiv Španije zbog strožijih provjera na granici s Gibraltarom koje su izazvale duga kašnjenja, rekao je galsnogovornik premijera Davida Camerona.

"Britanija smatra kako su strožije provjere španskih službenika na granici britanske prekomorske teritorije politički motivirani i nepotrebni. Tačnije, premijer je razočaran neuspjehom Španije da ukloni dodatnu granicu za provjere ovog vikenda. Sada razmatramo koji načini legalne brobe su pred nama", rekao je glasnogovornik i dodao kako će to biti neviđeni korak o kojem će dobro razmisliti.

Gradonačelnik Londona Boris Johnson poručio je Španiji da "drži svoje ruke dalje od njihove Stijene", prenosi The Telegraph.

Tokom vikenda veliki broj vojnih brodova zaplovilo je ka Gibraltaru, no Britanija tvrdi kako je u pitanju standardna vježba mornarice.

Odnosi između dviju zemalja dodatno su zaoštreni zbog strožijih pregleda automobila koje vrše španski graničari na Gibraltaru, što je stvorilo gužve koje su trajale satima.

Španija razmatra opciju podizanja tužbe pred međunarodnim tijelima poput Ujedinjenih nacija i Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Prema pisanju The Telegrapha, Španija bi se mogla udružiti s Argentinom koja je izabrana na dvije godine za nestalnu članicu UN-ovog Vijeća sigurnosti da "pogura" problem suvereniteta Gibraltara i Falklandskih ostrva.