BiH
0

David Cameron zabrinut zbog tenzija na Gibraltaru

SRNA
David Cameron (Foto: AFP)
David Cameron (Foto: AFP)
Britanski premijer David Cameron "ozbiljno je zabrinut" zbog eskalacije tenzija na Gibraltaru.

Španija je ranije saopštila da razmatra niz prijedloga, uključujući naplatu od 50 eura za prelazak preko granice na ovu britansku teritoriju. Cameron je rekao da nijedna najavljena mjera Madrida nije razmotrena sa vladom u Londonu.

Najnoviji potez Španije uslijedio je nakon povećane kontrole vozila na granici prošlog vikenda što je izazvalo kašnjenja i nakon što je Gibraltar počeo potapanje betonskih blokova u vodama kod poluostrva s ciljem stvaranja vještačkog grebena.

Greben bi trebalo da privuče podmorski život, ali će istovremeno da spriječi španske ribarske brodove da koriste mreže u vodama na koje Gibraltar polaže pravo.

Postupak Gibraltara izazvao je negodovanje španske vlade, koja je na vlast došla 2011. godine, najavljujući radikalniji stav prema poluostrvu od njihovih prethodnika.

Španski ministar spoljnih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo izjavio je za list ABC da Španija razmatra naplaćivanje ulaza i izlaza iz Gibraltara preko graničnog prelaza.

Garcia-Margallo najavio je i druge mjere, uključujući istragu finansija u vezi sa imovinom koju posjeduju stanovnici Gibraltara u susjednim dijelovima Španije kao i zatvaranje španskog zračnog prostora za letove ka ovoj britanskoj prekomorskoj teritoriji.

Gibraltar je zbog svega ovoga optužio Španiju za "zveckanje oružjem".

Španija je Britaniji ustupila Gibraltar prema Sporazumu iz Utrehta 1713. godine. Madrid je u više navrata pozivao na pregovore radi povratka te teritorije, ali London ističe da ne želi da se uključuje u razgovore bez podrške stanovnika Gibraltara.