Svijet
0

Cameron traži da se hitno pošalju posmatrači na Gibraltar

FENA
David Cameron (Foto: AFP)
David Cameron (Foto: AFP)
Britanski premijer David Cameron pozvao je u petak predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa i zatražio od njega da "hitno pošalje ekipu posmatrača Evropske unije na granicu između Gibraltara i Španije", izjavio je jedan glasnogovornik Downing Streeta.

Premijer je ocijenio "da su dodatne granične kontrole, koje su uveli Španci, politički motivirani i u suprotnosti s pravom o slobodnom kretanju u Evropskoj uniji", izvijestio je glasnogovornik službi britanskog premijera.

Izrazivši žaljenje zbog neuspjeha nedavnih diplomatskih napora, David Cameron je kazao kako "ozbiljno razmišlja da pokrene sudske procedure i prikupi dokaze o karakteru ovih kontrola koji će dokazati da su one nelegitimne".

"Istovremeno, smatramo da Evropska komisija, kao čuvarica sporazuma, treba da istraži ovo pitanje", kazao je glasnogovornik.

Evropska unija je namjeravala poslati posmatrače u septembru ili oktobru, ali premijer očekuje bržu intervenciju.

"Premijer je pozvao predsjednika Barrosa da hitno pošalje ekipu posmatrača EU-a na granicu između Gibraltara i Španije", izvijestio je glasnogovornik.

"Predsjednik Barroso je odgovorio da Evropska komisija prati situaciju i da poslije dublje pravne procjene neće oklijevati da preduzme neophodne mjere za poštivanje prava Evropske unije".

Gibraltar, teritorij od 7 kvadratnih kilometara na kojem živi 30.000 stanovnika na jugu iberijskog poluotoka i koji je 1713. godine ustupljen Velikoj Britaniji, u središtu je napetosti između Londona i Madrida koji potražuje suverenitet nad njim.

Španija tvrdi da nije ustupila more uz Gibraltar, što redovno dovodi do sporenja povezanih s pravima na ribolov.