Svijet
1

Nove tenzije s Londonom: Madrid uveo kontrole vozila na ulazu u Gibraltar

SRNA
Kilometarske kolone na ulazu u Gibraltar (Foto: Klix.ba)
Kilometarske kolone na ulazu u Gibraltar (Foto: Klix.ba)
Španija je danas ponovo uvela kontrolu vozila koja putuju na Gibraltar, pa je zbog detaljnog pretresa automobila na granici stvoren red zbog čega se na prelazak čeka više od četiri časa, naveo je u saopštenju premijer Gibraltara Fabian Picardo.

Vlada Gibraltara je danas zatražila istragu Evropske komisije o načinu na koji Španija provodi kontrolu granice sa britanskom teritorijom.

U saopštenju premijer je naveo da ove kontrole, koje se obavljaju bez prethodne najave, pokazuju da je neophodno da Evropska komisija brzo pokrene istragu o načinu djelovanja Španije i da se brzo preduzmu legalne mjere. Kolona vozila duga više kilometara danas se formirala na ulazu u Gibraltar, prenosi AFP.

Spor oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske prekomorske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju vještačkog grebena.

Zvanični Madrid, međutim, tvrdi da bi taj greben spriječio prolaz španskim ribarskim brodovima.

Gibraltar je ranije optužio Španiju da namjerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo. Španija je juče saopštila da neće prekinuti sa kontrolama na svojim granicama sa Gibraltarom, što je izazvalo tenzije sa Londonom.

U međuvremenu je vlada Britanije najavila mogućnost preduzimanja zakonskih mjera protiv Španije zbog uvođenja pooštrenih pograničnih kontrola u Gibraltaru.