Svijet
28

Britanski vojni brodovi na putu ka Gibraltaru

SRNA
Britanski vojni brodovi otplovit će u narednim sedmicama ka Gibraltaru, zbog kojeg postoji diplomatski spor sa Španijom, iako zvaničnici obje strane navode da je odlazak rutinski i davno planiran.

Viševjekovni spor oko britanske nadležnosti nad Gibraltarom eskalirao je krajem jula, kada su brodovi te teritorije izbacili betonske blokove u more radi stvaranja vještačkog grebena. Španija je potom izazvala duge redove na prelasku granice zbog veoma revnosnih provjera automobila.

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da će tri vojna broda, uključujući fregatu "Westminster", posjetiti britansku bazu u okviru godišnjeg manevra pod nazivom "Cougar".

"Predstojeća posjeta brodova u okviru manevra pod nazivom "Cougar 13", uključujući "Westminster" te brodove "Lyme Bay " i "Mounts Bay," je uobičajena vojna vježba", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

U saopćenju se ističe da posjeta nije povezana sa pograničnim problemima.

Špansko Ministarstvo vanjskih poslova posjetu je, takođe, nazvalo "rutinskom" i naglasilo da je britanska vlada zatražila dozvolu za zaustavljanje kod Rota na jugozapadu Španije.

Španski Ministarstvo naglašava da je London zatražio dozvolu i da je Madrid, na osnovu dobrih odnosa sa saveznicima, dao odobrenje.

Britanski premijer David Cameron i šef španske vlade Mariano Rajoy sredinom sedmice razgovarali su telefonom i postigli saglasnost da će pokušati da smire tenzije zbog sporne teritorije, mada obje strane nisu popustile u svojim stavovima.