Svijet
0

Britanski ratni brod stigao na Gibraltar, rastu tenzije

Klix.ba
Britanski ratni brod HMS Westminster stigao je na Gibraltar a tenzije između Velike Britanije i Španije u vezi ovog mjesta opisuju se kao najgore u 40 godina.

Ratni brod će ostati tri dana, a pridružit će mu se još nekoliko plovila u sklopu, kako je rekao premijer David Cameron, ranije planirane vježbe na Mediteranu i Zaljevu.

Ministarstvo odbrane otočke zemlje objavilo je kako je ova vježba planirana dugo vremena.

Kako piše Sky News, prisustvo ratnog broda pojačalo je tenzije između dvije zemlje.

Brod je stigao dan nakon protesta španskih ribara na mjestu gdje je gibraltarska vlada (dio koji V. Britanija smatra svojim) postavila 70 betonskih blokova u spornim vodama pored Stijene.

Objavljeni je kako je to učinjeno da bi se zaštitilo lokalno tržište ribe, dok Madrid tvrdi da im se uskraćuje pravo na pecanje. Kako je objavio El Mundo, ribari su upozorili na nove proteste.

"Možemo vam prirediti još mnogo iznenađenja", upozorili su španski demonstranti.

Španska vlada optužila je Veliku Britaniju da je postavila betonske blokove "bez potrebnih dozvola" u "vodama koje nisu njihove". Odgovorili su tako što su uveli granice na kojima vrše detaljne preglede vozila te su istakli kako bi uskoro mogli uvesti i pravilo da će se ulaz automobilima na Gibraltar naplaćivati 50 eura.

Također, špansko ministarstvo odbrane navodi kako postoji sporazum kojim se zabranjuje pristup ratnim brodovima u gibraltarsku luku za koju smatraju da pripada Španiji.