Svijet
2

Velika Britanija neće ispuniti rokove za izlazak iz EU: Uprkos referendumu odluku treba donijeti parlament

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Viši sud pravde Velike Britanije donio je presudu prema kojoj premijerka ove zemlje Theresa May ne može aktivirati Član 50 upotrebom kraljevskih povlastica, odnosno da ne može zaobići parlament kako bi pokrenula aktivnosti izlaska Velike Britanije iz EU.

Troje sudija je naredilo premijerki da u cijeli proces uključi parlamentarce i plemiće jer bez njih ne može pokrenuti proces Brexita.

Ovaj neobični razvoj doveo je do konfuzije i pitanja da li će May stići aktivirati Član 50 do kraja marta kako bi Velika Britanija izašla iz EU do proljeća 2019. godine. Ukoliko vlada bude morala proslijediti ovaj zakon parlamentu na razmatranje, onda nema šanse da ovi rokovi budu ispoštovani.

Vlada je najavila obaranje ove presude na Vrhovnom sudu, a pojavile su se špekulacije o tome da bi slučaj mogao završiti na Evropskom sudu pravde.

May je smatrala kako joj referendum i premijerske ovlasti daju mogućnost da ne mora konsultovati parlament, već da sama može započeti diskusiju sa EU.

Razmatranje parlamenta može trajati mjesecima, osim ako se pokrene brzi postupak razmatranja. Očekuje se da će većina parlamentaraca podržati Član 50 jer je većina građana na referendumu izrazila želju da njihova zemlja napusti Evropsku uniju.