Svijet
0

Velika Britanija izlazi iz Evropske unije u oktobru 2018. godine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski pregovarači s Evropskom unijom kazali su kako će Velika Britanija izaći iz ove zajednice u oktobru 2018. godine. Tokom narednih mjeseci vodit će se pregovori kako bi ovaj proces prošao što bezbolnije, ako je to uopće moguće.

Britanija će aktivirati Član 50 do kraja marta, kako je ranije kazala premijerka Theresa May, a nakon toga bi trebalo da bude izglasan i u parlamentu.

"Evropska unija je spremna primiti obavijest. Budite smireni i pregovarajte. Na Velikoj Britaniji je da kaže koji odnos želi i na ostalim zemljama EU da definiraju budućnost s ovom zemljom", rekao je Michel Barnier, predstavnik EU u pregovorima za Brexit.

Britanci su šokirali Evropsku uniju kada su na referendumu koji je održan u junu rekli da izlaze iz EU, a sada slijedi pravna procedura kako bi se to i realizovalo.

Barnier je upozorio da će izlaskom Velika Britanija postati zemlja trećeg značaja za EU i da neće imati prava i beneficije kao članice EU.

"Biranje nije opcija. Sada ulazimo u legalno složen i politički osjetljiv proces koji će imati značajne posljedice za naše ekonomije i ljude", poručio je Britancima.