Svijet
0

Velika Britanija i SAD spremni za raketni napad na Assada

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ugledni britanski list "The Sunday Times" piše da su se Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD) već pripremili za raketni napad na Siriju kao odgovor na navode da je vojska Bashara al-Assada prije nekoliko dana koristila hemijsko oružje protiv civilnog stanovništva, javlja dopisnik agencije Anadolija.

List navodi da će Velika Britanija i SAD “ozbiljno uzvratiti” ako istražitelji Ujedinjenih naroda (UN) dokažu da je sirijski režim koristio hemijsko oružje, naglasivši da su dva saveznika već spremni za raketni napad na Assadove snage.

“Dok polako izlazi na vidjelo istina da Assadov režim stoji iza nedavnog napada hemijskim oružjem, britanski i američki vojni stratezi već određuju ciljeve za raketni napad na Siriju”, piše ovaj list.

Dodaje da su britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama već imali telefonski razgovor zbog napada u Siriji.

“Tokom sastanka dvojice lidera nije donesena konačna odluka o vojnom napadu, ali vojni zvaničnici sastavljaju listu na kojoj se nalaze mjesta koje će biti meta raketnih napada”, navodi "The Sunday Times".

List podsjeća da Velika Britanija zagovara još neke opcije u vezi sa napadima na Assada, ali se dodaje da je sada najaktuelnije pitanje raketnih napada na sirijski režim.

“Druge opcije su da se naoružaju pobunjenici i da se proglasi zona zabrane letova. Ali sada se najozbiljnije raspravlja o raketnom napadu na Assadov režim koji bi trajao između 24 i 48 sati i koji bi bio usmjeren na određene strateške lokacije”, navodi se u tekstu "The Sunday Timesa".