Svijet
0

Pojačan pritisak na Veliku Britaniju, SAD je žele u vojnoj akciji u Siriji

Klix.ba
Posljednjih dana raste pritisak na premijera Velike Britanije Davida Camerona da razmotri drugo glasanje Parlamenta o vojnoj akciji u Siriji ukoliko budu stigli dokazi da su civili bili žrtve hemijskog oružja.

Washington je objavio kako uzorci kose i krvi žrtava dokazuju da je režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada koristio sarin gas u napadu na civile.

U Velikoj Britaniji raste pritisak, traži se da se parlamentarci izjasne da li su za podržavanje vojne akcije protiv Assadovog režima.

Na novi krug glasanja pozvao je i gradonačelnik Londona Boris Johnson.

"Ako postoje novi i bolji dokazi koji okrivljuju Assada ne vidim razlog zašto vlada ne bi ponovo stavila slučaj na glasanje i pozvala Britance da učestvuju", rekao je Johnson.

Cameron je odbacio mogućnost uključivanja otočke zemlje u vojnu akciju nakon što je Donji dom Parlamenta izglasao tako.

No, ideja o ponovnom glasanju rodila se nakon što je Obama objavio kako očekuje podršku Kongresa SAD-a.

Retorika između Washingotna i sirijskog režima zaoštrava se posljednjih dana.

Assad je poručio kako je njegova zemlja sposobna za suočavanje s napadima.

"Američke prijetnje da će izvesti napade na Siriju neće obeshrabriti Siriju da odsutane od svojih principa ili svoje borbe protiv terorizma koji podržavaju neke regionalne i zapadne zemlje, a ponajprije SAD", rekao je.

Prema podacima SAD-a, blizu 1.429 osoba, od kojih je 426 djece, ubijeno je u napadu hemijskim oružjem u Damasku prošlog mjeseca.