Svijet
0

Velika Britanija će SAD-u pružiti obavještajnu podršku

SRNA
Velika Britanija će osigurati obavještajne podatke SAD-u, koje je prikupila elektronska monitoring stanica na Kipru, kao podršku u vojnim napadima protiv Sirije, piše danas list Sunday Telegraph.

List navodi da će obje strane nastaviti da sarađuju u razmjeni obavještajnih podataka, uprkos činjenici da je britanski Parlament nedavno odbacio mogućnost vojne intervencije protiv Sirije.

List ističe da će britanske obavještajne i monitoring agencije u Sredozemlju dati američkoj vojsci neophodne podatke kako bi im pomogla u vojnoj akciji.

Pozivajući se izvor u britanskoj vladi list tvrdi da se odluka Britanije da ne učestvuje u operaciji tiče samo vojnika, dok će se nastaviti razmjena obavještajnih informacija.

Velika Britanija će koristiti svoje stanice za elektronsko praćenje na Kipru za presretanje komunikacija između sirijskih zvaničnika i vojnih oficira.

Prema dokumentima koje je proslijedio bivši službenik Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden postrojenja na Kipru igraju ključnu ulogu u razmjeni obavještajnih i podataka praćenja između SAD-a i Britanije.

Za to vrijeme, prema anketi koju je proveo list Observer u subotu 60 posto Britanaca protivi se učešću Britanije u vojnoj intervenciji protiv Sirije.