Svijet
0

Vatikan razjasnio Papin komentar o kondomima

FENA
Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI
Vatikan je u utorak precizirao da Papin kontroverzni komentar o kondomima i širenju virusa HIV nije značio da Rimokatolička crkva odobrava korištenje prezervativa za sprečavanje začeća, kako su to protumačili pojedini mediji.

Papa Benedikt XVI je u novembru, u intervjuu objavljenom u knjizi njemačkog novinara Petera Sewalda "Svjetlost svijeta: papa, crkva i znakovi vremena", izjavio da kondomi nisu moralno rješenje za borbu protiv HIV-a, ali da se upotreba kondoma može odobriti u slučaju "muških prostitutki" kako bi se spriječilo širenje toga virusa.

Katolička crkva se protivi upotrebi prezervativa jer oni spadaju u umjetnu kontracepciju, ali nije se nikada službeno izjasnila o pitanju povezanosti korištenja kondoma i sprečavanja širenja virusa HIV.

Vatikan je u saopćenju u utorak ponovio da Crkva prostituciju smatra "vrlo nemoralnom", ali da oni koji se bave prostitucijom, a imaju virus HIV i ne žele ga prenijeti drugoj osobi "možda čine prvi korak ka poštivanju tuđeg života", prenio je Associated Press.

U tekstu je naglašeno da je Papa govorio isključivo o "muškim prostitutkama" zaraženim HIV-om i da nije mislio na spolne odnose muža i žene ili korištenje kondoma kao sredstva za kontracepciju.