The Observer
0

Papa Benedikt XVI: "Upotreba kondoma je opravdana u iznimnim slučajevima"

FENA
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Većina britanskih listova osvrće se u nedjelju na papinu opasku da je upotreba kondoma opravdana u iznimnim slučajevima, kao što je spriječavanje širenja virusa HIV.

Dnevnik The Observer ocjenjuje da papa Banedikt XVI ovim signalizira zaokret u odnosu na tradicionalnu katoličku zabranu upotrebe kondoma kao umjetnog sredstva za kontracepciju.

Sunday Telegraph konstatira da je publicist koji je objavio knjigu u kojoj se papin komentar pojavljuje bio u pravu kad je za rimokatoličkog poglavara rekao da je "papa pun iznenađenja".

Nakon višedecenijskog žestokog protivljenja korištenju svih oblika kontracepcije, papa Benedikt će okončati apsolutnu crkvenu zabranu korištenja kondoma, mada ima sve više poziva da crkva dodatno objasni svoj stav o ovom pitanju.

Teolozi sugeriraju da kondom nije kontraceptivno sredstvo ako mu je cilj spriječiti smrt, a ne samo novi život, prenosi Telegraph.

Sunday Times piše da su ovom papinom iskoraku prethodili pozivi nekih kardinala za humaniji pristup crkve problemu AIDS-a.