|

Kondome smiju koristiti i heteroseksualci i transseksualci

Kondome smiju koristiti i heteroseksualci i transseksualci
0
F
FENA
23.11.2010. u 19:22
14
komentara
0

dijeljenja
Kondome smiju koristiti i heteroseksualci i transseksualci Benedikt XVI (Foto: Reuters)
Historijska objava pape Benedikta XVI da je upotreba prezervativa ponekad moralno opravdana u zaustavljanju AIDS-a ne vrijedi samo za homoseksualne muške prostitutke nego i za heteroseksualce i transseksualce, saopćio je u utorak Vatikan.
To je objašnjenje, posljednji korak u značajnom zaokretu u politici Katoličke crkve, uslijedilo na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena nova Papina knjiga "Svjetlost svijeta: Papa, crkva i znakovi vremena".

U knjizi "Svjetlost svijeta", u kojoj odgovara na pitanja njemačkog novinara Petera Seewalda u svezi s mnogim temama (pedofilija, svećenički celibat, ređenje žena, odnos prema islamu...), Benedikt XVI navodi primjer upotrebe kondoma kod muške prostitucije kao "prvi korak prema odgovornom spolnom ponašanju", ali je rekao da oni "zapravo nisu pravi način za suzbijanje zla zaraze HIV-om".

Objašnjenje je bilo potrebno jer se u njemačkoj, engleskoj i francuskoj verziji knjige koristi član za muški rod kada se spominje prostitutka, a u talijanskoj verziji je član za ženski rod. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi izjavio je da je izravno zatražio od Pape da objasni svoja razmišljanja.

"Osobno sam upitao Papu postoji li velika razlika u izboru muškog roda umjesto ženskog i on je rekao 'ne'", kazao je Lombardi. "Stvar je u tome da to (upotreba prezervativa) treba biti prvi korak prema odgovornosti u svjesnosti rizika za život druge osobe", rekao je, prenosi Hina.

"Bez obzira radi li se o muškarcu, ženi ili transseksualcu..., uvijek smo na istoj tački čiji je prvi korak odgovorno izbjegavanje prenošenja ogromnog rizika drugome", istaknuo je Lombardi.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...