|

Vatikan: Najavljene zakonske mjere protiv reklama Benettona

Vatikan: Najavljene zakonske mjere protiv reklama Benettona
0
F
FENA
17.11.2011. u 20:03
14
komentara
0

dijeljenja
Vatikan: Najavljene zakonske mjere protiv reklama Benettona
Vatikan je saopćio u četvrtak da će preduzeti zakonske mjere kako bi spriječili objavljivanje slika, urađenih u photoshopu, koje prikazuju Papu kako ljubi islamskog imama koje su dio marketinške kampanje kompanije Benetton.
Vatikan je saopćio da će Državni sekretarijat angažovati svoje advokate "da poduzmu zakonske mjere u Italiji i svijetu kako bi se spriječila cirkulaciju ovih slika u masovnim medijima i drugdje".

U izjavi Državnog sekretarijata stoji da Benettonov prikaz pape Benedikta XVI "vrijeđa ne samo njegovo dostojanstvo nego i osjećaje vjernika".

Benettonovi posteri prikazuju Papu kako se ljubi s Ahmedom el Tajibom, egipatskim glavnim imamom džamije El-Azhar u Kairu i vodećom ličnosti sunitkog islama.

Ova slika je jedna u nizu globalne marketinške kampanje nazvane UNHATE u kojoj se prikazuju brojne političke i vjerske vođe u činu poljupca.

Druge šokantne slike prikazuju američkog predsjednika Baracka Obamu kako se ljubi s kineskim liderom Hu Jintaom i venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom.

Jedna slika prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako ljubi palestinkog lidera Mahmuda Abasa, dok druga prikazuje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya u strasnom poljubcu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ovi posteri su se pojavili u Benettonovim radnjama širom svijeta, kao i u novinama, magazinima i na internet stranicama.

Benetton brani svoju kampanju govoreći da je njena "jedina svrha da se bori s kulturom mržnje u svim njenim oblicima".
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...