|

Benetton povukao fotomontažu pape i imama

Benetton povukao fotomontažu pape i imama
0
S
SRNA
16.11.2011. u 22:13
77
komentara
0

dijeljenja
Benetton povukao fotomontažu pape i imama
Italijanska kompanija Benetton povukla je fotomontažu iz reklamne kampanje na kojoj se papa Benedict XVI ljubi u usta sa najvišim egipatskim imamom šeikom Ahmedom el-Tajebom, nakon osude Vatikana, javila je agencija Reuters.
Vatikan je naveo da je fotografija na kojoj se poglavar Rimokatoličke crkve ljubi sa imamom kairske džamije Al-Azhar "neprihvatljiva" provokacija koja predstavlja napad na vjernike.

Portparol Vatikana Fedrico Lombardi rekao je da korištenje lika pape u ovoj fotomontaži neovlašteno i manipulativno, kao i potpuno neprihvatljivo i najavio moguće pravne mjere protiv Benettona.

"Ovo predstavlja veliko nepoštovanje pape, uvredu osjećanja vjernika i jasan primjer kako reklamiranje može prekršiti osnovna pravila poštovanja ljudi kako bi se privukla pažnja putem provokacije", naveo je Lombardi u saopštenju.

Vatikan je istovremeno upozorio da će preduzeti mjere da zaštiti "imidž pape", uključujući tužbu.

Benetton je saopštio da je cilj njegove "kampanje protiv mržnje", pokrenute u srijedu, podsticanje tolerancije.

U kampanji Benettona prikazano je nekoliko političkih neprijatelja kako se ljube u usta, među kojima i američki predsjednik Barak Obama sa venecuelanskim kolegom Ugom Čavesom i izraelski premijer Benjamin Netanjahu sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom.

Ova italijanska kompanija i ranije je pokretala kontroverzne reklamne kampanje.

Najkontroverznija je uključivala poster na kome se vide uplakani roditelji pored sina koji umire od side.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...