Barack Obama
0

"Vašington je spreman 'ponoviti ubistvo' Bin Ladena"

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da bi naredio sličnu operaciju u kojoj je ubijen vođa Al-Qaide Osama bin Laden, ukoliko se u Pakistanu pojavi novi vođa militanata.

Obama je u intervjuu za mrežu BBC dodao da SAD poštuju suverenitet Pakistana, ali da Vašington ne može dozvoliti "ostvarivanje nekih planova militanata sjedeći skrštenih ruku".

Na pitanje šta bi uradio ukoliko bi neki od vođa Al-Qaide, ili lider talibana mula Omar, bio lociran u Pakistanu ili drugoj suverenoj teritoriji, Obama je rekao da bi SAD preduzele jednostranu akciju, ako bi to bilo potrebno.

"Naš posao je da osiguramo bezbjednost SAD. Poštujemo suverenitet Pakistana, ali ne možemo dozvoliti da neko nesmetano planira da ubija naš narod ili naše saveznike", rekao je Obama.

 Bin Laden, lider Al-Qaide rođen u Saudijskoj Arabiji, ubijen je u operaciji američkih komandosa 2. maja u mjestu Abotabadu u Pakistanu, u kome se nalazi pakistanska Vojna akademija.

Govoreći o samoj akciji u Abotabadu Obama je rekao da bi ubistvo Bin Ladena moglo da bude poziv na buđenje koje će značiti efikasniju saradnju Pakistana. Lociranje Bin Ladena osramotilo je pakistansku vojsku i izazvalo sumnje da je vođa Al-Qaide uživao zaštitu pripadnika snaga bezbjednosti Pakistana.

Vlada u Islamabadu oštro je demantovala ove optužbe rekavši da su SAD narušile suverenitet zemlje, a parlamentaci su usvojili rezoluciju u kojoj kažu da neće "tolerisati takve jednostrane akcije koje će imati teške posljedice za mir i bezbjednost u regionu i u svijetu".
Govoreći o Afganistanu Obama je rekao da iako se konflikt ne može riješiti vojno, povećanje broja vojnika je porazilo talibane u toj mjeri da bi se moglo govoriti o političkom pomirenju.

"Na kraju to znači pregovore sa talibanima. Talibani moraju da prekinu sve veze sa Al-Qaidom, osude nasilje i obavežu se da će da poštuju ustav Afganistana", rekao je Obama, ističući da su pregovori od suštinske važnosti za postizanje rješenja u toj zemlji.

U intervjuu koji je pokrio razne teme od američke ekonomije do mirovnih pregovora na Bliskom istoku i odnosa njegove porodice sa britanskim monarhom, Obama je ponovio da vraćanje na granice iz 1967. godine mora biti osnova bilo kojih pregovora za formiranje buduće palestinske države. On je pohvalio narodne ustanke širom Bliskog istoka rekavši da dok god se ljudi bore za demokratiju nenasilnim sredstvima SAD će podržavati njihove napore.

Govoreći o privredi on je rekao da će američka privreda biti u centru njegove pažnje pred predsjedničke izbore 2012. godine.

 "Moja najveća zabrinutost je kako osigurati da američka ekonomija raste", rekao je Obama, izražavajući zadovoljstvo uspjehom SAD u oblasti zdravstva, obrazovanja i čiste energije. Obama će večeras doputovati u Evropu, a njegova prva stanica je Republika Irska, odakle će krenuti za Britaniju, Francusku i Poljsku.

Očekuje se da će tokom ovih posjeta razgovarati o velikom broju pitanja uključujući Bliski istok i sjevernu Afriku, rat u Afganistanu, kao i ekonomsku situaciju koja je mnoge evropske vlade natjerala da usvoje mjere štednje.